Bonus ja arbitraasi: kultainen parivaljakko?

15.11.2021

Mikä on arbitraasi ja miten sitä voi tai kannattaa hyödyntää? Seuraavaksi tarjoamme lyhyen, mutta ytimekkään tietoiskun, joka antaa lisää työkaluja pakkiisi vedonlyönnin saralla.

Jos olet pelannut vähänkään enemmän vetoa ja perehtynyt asiaan, et ole voinut välttyä kuulemasta sanaa arbitraasi. On aika avata vedonlyöjän käsikirja A-kirjaimen kohdalta ja ottaa käsittelyyn mitä tarkoittaa arbitraasi ja miten se liittyy vedonlyöntiin ja bonareihin. Tosin ehkä tarkemmin sanottuna ilmaistakoon, että miten arbitraasia voidaan hyödyntää tai jopa rakentaa bonusten avulla.

Laitetaan homma käyntiin teorian kautta, jotta teille aukeaa paremmin se, mistä oikeastaan on kyse ja miksi tätä mahdollisuutta kannattaa hyödyntää omassa pelaamisessaan.  Vaikka kyseessä on jokseenkin komealta kalskahtava ja erikoinen sana, joka hädin tuskin löytyy edes Valittujen Palojen sanakirjasta, ei loppujen lopuksi kyse ole mistään kovin vaikeasta.

Arbitraasi tarkoittaa teoreettista tilannetta, jossa saman “tuotteen” hinta on kahdella markkinapaikalla eriävä. Esimerkiksi, jos Imatran torilla porkkana myydään 1€ kappale ja naapurikaupungin Lappeenrannan torilla kauppa käy 5€ kappalehinnalla, voisi tällöin jokaisella porkkanalla tehdä 4€ riskitöntä voittoa ostamalla ne Imatralta ja myymällä eteenpäin Lappeenrannassa.

Näin siis yksinkertaistettuna esimerkkinä. Toisin sanottuna markkinoilla ilmenee epätehokasta hinnoittelua, joka johtaa mahdollisuuksiin tehdä taattua tuottoa käymällä kauppaa samalla instrumentilla eri kauppiaiden kanssa. Esimerkiksi osakkeissa tämä voisi ilmetä niin, että esimerkiksi Nordean Tukholman pörssiin ja Helsingin pörssiin listattujen osakkeiden arvokehitys syystä tai toisesta kulkisi eri tahtia. Lopulta on kyse täysin samasta yrityksestä, joten eroavaisuudet arvostuksissa tarkoittaisivat käytännössä arbitraasitilannetta, jossa voi ostaa toisesta pörssistä osakkeita halvemmalla ja myydä niitä toisessa pörssissä kalliimmalla.

Hypätään seuraavaksi tarkemmin katsomaan, kuinka arbitraasi toimii ja voi syntyä urheiluvedonlyönnissä.

Arbitraasi vedonlyönnissä

Jotta mopo ei karkaa aivan totaalisesti lapasesta niin siirretään seuraavat esimerkit suoraan vedonlyönnin maailmaan. Käytännössä tällöin arbitraasi tarkoittaa sitä, että yksittäisen kohteen hinnoitteluerot vaikkapa kahden eri vedonvälittäjän kesken ovat eriävät ja pelaajan on mahdollista tehdä voittoa pelaamalla jokaista pelivaihtoehtoa. Eli, jos vaikka joukkue A:n kerroin olisi 2,05 ja B:n 1,95 ensimmäisellä välittäjällä, mutta toinen bookkeri olisi arvoinut kertoimet A:lle 1,95 ja B:lle 2,05, on markkinoille syntynyt arbitraasi.

Fiksu pelaaja pelaisi silloin joukkue A:ta kertoimella 2,05 ensimmäiselle sivustolle ja laittaisi yhtä suuren siivun toiselle sivustolle joukkueen B kertoimelle 2,05 niin ikään. Tällöin voitto eli tuotto olisi 100% varma, sillä kumman tahansa joukkueen voittaessa pelaaja jää voitolle 2,5%. Mikäli pelaat joukkue A: puolesta, tienaat 2,05 yksikköä ja myös joukkue B:llä tienaat 2,05 yksikköä.

Tietenkin voitto on ehkä pienemmällä panoksella pelattaessa melko pieni, mutta se on 100% varma. Jos pelaisit vastaavaan kohteeseen 100 eurolla molemmilla sivustoilla, jäisi sinulle kouraan 5€ voittoa. Toisaalta jos panostaisitkin 10 000 euroa kumpaankin kohteeseen, jäisi pelaajalle käteen jo 500€ täysin ilmaista rahaa ja riskitöntä tuottoa.

Kannattaa tietenkin olla tarkkana, sillä useasti kohteisiin on asetettu panosrajat ja lisäksi kertoimet elävät pelivaihdon mukaan. Tällöin ensimmäisen panostuksen jälkeen riskinä on, että toiseen vaihtoehtoon ei saa samaa summaa sisään tai kerroin laskee. Tämä puolestaan tarkoittaa suoraan arbitraasin laukeamista ja poikkeavan markkinatilanteen tasapainottumista.

Näin hyödynnät arbitraasia ja vedonlyöntibonukset

Arbitraaseja voi olla hieman hankala löytää, sillä niitä ei markkinoilta välttämättä löydy edes joka päivä tai viikko. Bookkereiden kerroinasettelu on muuttunut niin dynaamiseksi ja reaaliaikaiseksi, että tilaisuuksia sikiää enää harvemmin. Mikäli hinnoittelueroja silti löytäisi, pitäisi pelaajalla olla käytössään varmaan ainakin yli 20 eri firman pelitiliä, jotta näitä mahdollisuuksia pääsee hyödyntämään.

Mutta vihdoin itse asiaan: tiesitkö, että voit bonusten avulla luoda itsellesi eräänlaisen arbitraasitilanteen? Homma toimii periaatteessa siten, että aina kun otat vastaan vedonlyöntibonukset, kannattaa toimia kahden kaistan taktiikalla. Mikäli sinulla ei ole vielä valtavasti betsaamista varten tehtyjä tilejä, voisi olla jopa fiksua pyörittää savottaa myös kolmella tai neljällä bonuksella samaan aikaan, jotta pääset valitsemaan aina parhaat kertoimet tarkoitukseesi.

Kuten taatusti tiedätte, lähes kaikki vedonlyönnin bonarit sisältävät jonkinlaiset kierrätysvaatimukset. Niiden selvittämiseen vaaditaan tietty määrä panostamista, jonka aikana päätavoite on säilyttää talon piikkiin saatu ylimääräinen pääoma ja poistaa bonusrahan lukitus kotiutusta varten. Tällöin on ehdottomasti hyödyllistä luoda itselleen tietynlainen arbitraasi parin eri bonuksen avulla. Valitse peleihin aina kohteita, jotka ovat kaksinapaisia eli sisältävät vain kaksi vaihtoehtoa. Toisin sanoen tällaisia ovat esimerkiksi ns. Moneyline-kohteet, joissa veikataan ottelun voittajaa ilman tasapelejä tai over/under-vedot, joissa on aina tasan kaksi vaihtoehtoa.

Etsi itsellesi aktiivisten bonusten sivustoilta kohde, jossa kahden eri bookkerin kertoimet ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Esimerkiksi, jos onnistut löytämään, vaikka toiselta sivustolta kertoimen 2,00 joukkueelle A ja toiselta sivustolta 2,00 joukkueelle B, pääset kierrättämään koko bonussummasi täysimääräisesti kerran ilman riskiä. Jos sinulla on esim. 100€ bonus ja panostat sen kuvatun laisessa skenaariossa, jää sinulle takuulla 200€ käteen jommallekummalle pelitilille ja olet kierrättänyt summan jo kokonaisuudessaan kerran. Nyt ota käyttöön toinen tili ja bonus ja voit toistaa liikkeen uudestaan. Parhaassa tapauksessa pääset siis rullaamaan bonuksen maalin ilman riskiä tai erittäin matalilla menetyksillä verrattuna summittaiseen pelaamiseen.