Euroviisut 2023: ennakko ja vihjeet

03.05.2023

Vuoden odotetuin viihdetapahtuma on jälleen täällä! Euroviisut kasaavat koko Euroopan (ja nykyään myös Australian) yhteen valitsemaan vuoden parasta viisuartistia. Tuttuun tapaan myös veikkaus voittajasta on käynyt kovana ja kertoimet ovat heitelleet suuresti viime viikkoina. Katso tästä kattava Euroviisuden vedonlyönti-opas!

Euroviisut järjestetään tänä vuonna 9.-13.5.2023 poikkeuksellisesti Liverpoolissa. Viime vuonna voiton vei ukrainalainen Kalush Orchestra kappaleella Stefania. Käynnissä olevan sodan vuoksi Ukraina ei kuitenkaan pysty järjestämään viisuja, joten tapahtuma siirrettiin Liverpooliin.

Suomea edustaa tänä vuonna Käärijä kappaleellaan Cha Cha Cha. Pitkästä aikaa Suomella onkin todelliset voitonmahdollisuudet, sillä Käärijän ennustetaan nousevan TOP 3 -sijoille finaalissa.

Euroviisut 2023: Mitä, missä, milloin?

Euroviisujen järjestämisestä vastaa tänä vuonna Iso-Britannia ja kisakaupungiksi valikoitui Liverpool. Molemmat semifinaalit sekä finaali järjestetään Liverpool Arenalla, jonne mahtuu noin 10 000 katsojaa.

Suomalaiset voivat seurata kilpailua sekä Yle Areenasta että TV 1 -kanavalta.

  • Ensimmäinen semifinaali: tiistaina 9.5. kello 22:00 - Suomi esiintyy semifinaalin viimeisenä
  • Toinen semifinaali: torstaina 11.5. kello 22:00
  • Finaali: lauantaina 13.5. kello 22:00.

Suomi on mukana ensimmäisessä semifinaalissa yhdessä Norjan, Maltan, Latvian, Serbian, Irlannin, Portugalin, Kroatian, Israelin, Sveitsin, Moldovan, Ruotsin, Tsekin, Azerbaijanin ja Alankomaiden kanssa. Sekä ensimmäisestä että toisesta semifinaalista pääsee finaaliin 10 maata (eli yhteensä 20 maata).

Tämän lisäksi finaaliin pääsee automaattisesti edellisen vuoden voittaja (Ukraina) sekä viisi suurinta rahoittajamaata (Iso-Britannia, Ranska, Italia, Espanja sekä Saksa). Yhteensä finaalissa nähdään siis 26 maata.

Miten Käärijän käy?

Suomea edustaa Liverpoolissa Käärijä kappaleellaan Cha Cha Cha. Esitys on saanut paljon huomiota sekä kotipuolessa että maailmalla ja monet viisufanit ovatkin pitkästä ainaa nostaneet Suomen jopa voittajasuosikiksi.

Suomen polkua pehmustaa se, että Käärijä esiintyy semifinaalissa viimeisenä. Historian valossa ohjelman loppupuolella esiintyvät artistit ovat pärjänneet paremmin, sillä esitys on vielä äänestäjillä tuoreessa muistissa. Toki tässä vaiheessa täytyy todeta, että finaaliin pääsyn tulisi olla todellinen läpihuutojuttu, sillä äänestyksestä vastaavat pelkästään viisufanit.

Finaalissa puolestaan mukaan otetaan myös kansainväliset tuomarit, mikä voi vaikuttaa hieman Käärijän saamaan pistemäärään, sillä tuomarit usein painottavat enemmän laulutaitoa kuin itse showta.

Käärijän suurin vastustaja on ehdottomasti ruotsalainen Loreen, joka on tällä hetkellä vedonlyöjien suosikki. Mutta koska semifinaalissa lasketaan pelkästään fanien äänet, voi tämä olla hyvä paikka betsata käärijä koko 1. semifinaalin voittajaksi.

Ensimmäisen semifinaalin voittaja: Käärijä 1,4 iBet

Tällä hetkellä vedonlyöjät ennustavat Käärijälle finaalissa toista sijaa, mutta voittopysty voi helposti tulla myös Suomeen saakka. Jo kerran skaban voittanut Loreen saattaa olla jo nähty konsepti ja Käärijän hype on kova viisufanien keskuudessa.

Finaalin voittaja: Suomi 3,15 NucleonBet

Vedonlyöntivinkit Euroviisuihin: Semifinaalit

Parhaimmat kohteet Euroviisuissa ovat kuitenkin perinteisten voittajavetojen ulkopuolella. Semifinaaleissa mielenkiintoisimmat kohteet ovatkin ehdottomasti finaalin ulkopuolelle jäävät maat. Marginaalit ovat huomattavasti pienemmät ja kertoimet paremmat.

Ensimmäisestä finaalista voidaan nostaa varmoiksi jatkoonmenijöiksi Suomi, Ruotsi, Norja, Isreal, Tsekki sekä Moldova. Nämä maat kannattaa siis suosiolla jättää vetojen ulkopuolelle. Myös Serbia on suhteellisen lukittu finaalin suhteen.

Tilanne on kutkuttava juurikin viimeisten paikkojen suhteen. Sveitsi, Portugal ja Kroatia ovat juuri ja juuri pudotusviivan yläpuolella. Näin ollen vetovinkkimme ensimmäiseen semifinaaliin onkin seuraava:

Hollanti jää ulos finaalista: 2,15 iBet

Kroatia pääsee finaaliin: 1,5 One Step Casino

Toisessa finaalissa kamppailu Tanskan, Puolan ja Kreikan kanssa on niin tasaista, että jättäisimme tämän taistelun väliin. Hieman turvallisempi kohde on pelata Viroa vastaan ja veikata, että lahden toisella puolella joudutaan pettymään finaalipaikan suhteen.

Viro ei pääse finaaliin: 1,87 iBet

Euroviisujen finaalit: vetovihjeet

Suunnataan seuraavaksi itse finaalin pariin. Aloitetaan ensin hauskasta kohteesta eli siitä kuka Big 5 -maista eli suurimmista rahoittajista pärjää parhaiten. Tänä vuonna kamppailu on todella tiukka, sillä sekä Ranskan, Espanjan, Italian että Iso-Britannian ennustetaan olevan TOP 10 -sijoituksilla.

Jätämme suosiolla Iso-Britannian pois laskuista, sillä vaikka maa ei voittanutkaan viisuja viime vuonna, on se silti tämän vuoden järjestäjämää. Tämä tulee takuulla vaikuttamaan hieman myös äänestystuloksiin. Myöskään pari vuotta sitten menestynyt Italia tuskin nousee viiden parhaan joukkoon joten suosittelemme valitsemaan vetolappuun joko Ranskan tai Espanjan. Itse lähtisimme hakemaan hieman parempaa kerrointa Espanjan kautta.

Espanja on paras Big 5 maa: 2,5 BetsAmigo

Katsotaan sitten TOP 3 -sijoituksia. On suhteellisen varmaa, että Suomi ja Ruotsi ovat molemmat TOP 3 -sijoituksilla, joten kertoimet näille kohteille ovat suhteellisen surkeat. Veikkaustoimistot ovat nostaneet ennustuksissa Ranskan kolmanneksi, mutta taistelu Ukrainan kanssa on kovaa. Voi jopa olla että yleinen sympatia ja lukuisat ukrainalaiset esiintyjät kääntävät vaakakupin Ukrainan hyväksi.

Ranska on TOP 3 joukossa: 3,00 iBet

Ukraina on TOP 3 joukossa: 3,45 iBet

Tällä hetkellä Ruotsin on hienoinen voittajasuosikki, mutta peli ei missään nimessä ole pelattu. Kertoimet Ruotsille ovat vielä tälläkin hetkellä suhteellisen hyvät, mutta todellinen potti kerätään luottamalla Käärijään.

Ruotsi voittaa Euroviisut: 1,75 iBet

Suomi voittaa Euroviisut: 3,15 BetNFlix