The Open 2021: Ennakko ja golf-vihjeet

The Open 2021: Ennakko ja golf-vihjeet

Kesän kohokohtiin kuuluva historiallinen Iso-Britannian avoin golfturnaus eli paremmin nimellä The Open tunnettu golfin arvoturnaus pelataan tänä viikonloppuna 149. kertaa.

Euroopan ainoa lajin major- eli suurturnauksiin kuuluva Open pelataan yhden välivuoden jälkeen vihdoin St George’s golfklubilla eteläisen Englannin idyllisen Kentin maakunnan helmoissa. Upea kanaalin rantaan rakennettu perinteinen links-kenttä tarjoaa haastetta runsaine muotoineen sekä poskettoman paksuine raffeineen, jos ja kun peliväline eksyy ulos väylältä.

Kenttä näyttää olevan viritetty haastavaan kuntoon ja kun tähän yhdistetään vielä vaihteleva merituuli, nousevat tasaiset ja tarkat nakuttajat ennakkopapereissa hurjien mörssäreiden edelle.

The Open -vihjeet: Bryson vetää ohi, mekin vedetään ohi!

Etenkin hieman vähemmän golfia seuraaville tai golfin seuraamisen juuri aloittaneille juuri Bryson DeChambeun nimi on saattanut tulla eniten tutuksi. Paljon palstatilaa ja julkisuutta kerännyt professori veti lyhyessä ajassa toissa vuonna hirmuisen massakuurin ja kasvatti off seasonilla itselleen useamman kilon puhdasta lihasmassaa sekä tuplasti leveämmät hartiat. Pallo alkoi kulkea myös poskettoman kovaa, ja miehestä onkin kehkeytynyt melkoinen näyttävien pitkien avausten erikoismies.

Harmi vain, että T-bone steikit tai litrakaupalla proteiinipirtelöä ei ole korreloinut mailanpäännopeuden lisäksi muualle. DeChambeun ongelmaksi on muodostunut etenkin tarkkuus, joka ei anna armoa vähänkään ahtaimmilla ja vaikeilla raffeilla viritetyillä kentillä, kuten tämän vuoden The Openin St George’s juuri on. Odotettavissa onkin, että uhkea lihakimpale ajautuu isoihin ongelmiin draiverinsa kanssa, sillä latu on paikoin todella kapea ja misseistä lähes polvenkorkuinen heinä rankaisee isosti.

Koko Bryson-ilmiön ympärillä on ollut huomattavissa, että mies on alkanut keräämään peliä reilusti enemmän kuin todennäköisyydet antaisivat olettaa. Loppujen lopuksi tulos tehdään ja mestaruudet ratkotaan greenin ympäristössä, mikä ei toisaalta ole huono asia ihmemiehen suhteen, sillä hän on itse asiassa melko hyvä lähipelaaja. Ongelmaksi vain saattaa jälleen kerran muodostua itse greenille lähestyminen varsinkin, jos palloa joudutaan hakemaan muualta kuin leikatulta nurmelta.

Tasaisuus, tarkkuus ja kantti – siinä on mestarin valtti

Menestyäkseen haastavalla St George’sin linksillä on pelaajien pyrittävä hoitamaan aina avauslyönti matalaksi ajetulle ruoholle tai par-3:illa mielellään lavetille. Tarkkuus ja lähipelityöskentely tulevat ratkaisemaan legendaarisen nokkakannun, Claret Jugin, seuraavan omistajan, sillä edes Bull Mentulalla eivät riitä ranteet raivaamaan palloa kohtuullisille pelipaikoille äärimmäisen paksuista heinikoista.

Toisaalta taas greenit ja niiden ympäristöt ovat erittäin muhkuisia ja muodokkaita useilla kallistuksilla ja eri tasoilla. Pahimmillaan edessä voi olla tupla tai tripla breikin greenejä eri tasoissa, joten melkoisia hoksottimia vaaditaan linjojen sekä vauhdin haussa puttihommissa.

Jos mietitään tasaisia ja monipuolisia pelaajia ilman suuria heikkouksia niin esiin nousee ensimmäisenä Etelä-Afrikan Louis Oosthuiszen.

Kyseiselle kaverille on ehditty jo sovitella kroonisen kakkosen viittaa, sillä hän on sijoittunut tällä kaudella jo kahdessa aiemmassa major-turnauksessa US Openissa sekä PGA Championshipissä toiseksi. Lisäksi kakkossijoja on siunaantunut useampia myös itse tourilla.

Tasaisuutta siis on ja itse asiassa The Open on ainoa arvoturnaus, jonka hän on onnistunut voittamaan vuonna 2010. Samanlaista peikkoa ei siis roiku harteilla tämän kisan osalta voittamisen suhteen, joten ehkä hieman paineettomammassa tilassa pelaava Louie saa mitattua itsestään kaiken irti. Kenttä ja olosuhteet myös suosivat tätä linkseillä hyvin viihtyvää pelaajaa.

Yksi mielenkiintoinen musta hevonen tähän kisaan on uutta tulemistaan kypsässä 48 vuoden iässä tekevä amerikkalainen Stewart Cink, joka on muuten hänkin napannut ainoan major-voittonsa juuri The Openissa vuonna 2009. Yli 11 vuoden tauon jälkeen hän voitti pitkästä aikaa PGA Tourilla ja nappasi toisen voittonsa puolen vuoden sisään huhtikuussa.

Hän on ollut aina parhaimmillaan juuri Openin links-tyyppisillä kentillä ja tälläkin kertaa kenttä sekä sen asettelu suosii Cinkiä, joka ei ole lähes viisikymppisenä porukan pitkälyöntisimpiä, mutta sitäkin tarkempi ja tehokkaampi greenin lähistöllä. Pääkoppa kestää kovassakin seurassa vanhalla mestarilla, jonka käsi ei varmasti tutise viimeisenäkään päivänä kovissa paikoissa.

Tehdään vielä kolmas nosto, joka perustuu tällä kertaa puhtaasti tilastoihin ja matematiikkaan. Meksikon Abraham Ancerin statsit puoltavat hyvää menestystä tänäkin viikonloppuna. Hän ei myöskään ole kaikista pitkälyöntisimpiä pelimiehiä, mutta taas tarkkuudessa ihan koko sakin terävintä kärkeä.

Avaukset osuvat väylälle kovalla prosentilla, lähestymiset löytävät useammin kuin harvemmin tiensä suoraan puttausalustalle ja myös putteri kädessä meksikaani on ihan huippuluokan tekjiämies. 30-vuotias meksikolainen on nostanut tasoaan kovasti viime vuosina ja omaa potentiaalia tämänkin kisan kärkikamppailuun.

The Open 2021 vetovihjeet:

  • Bryson DeChambeu – ei selviä cutista: 2,25 Burningbet
  • Louis Oosthuiszen outright voittaja: 30,00 Sportaza
  • Stewart Cink – outright voittaja: 125,00 Burningbet
  • Abraham Ancer outright voittaja: 80,00 Sportaza