UMK Vedonlyönti 2024 - ennakko ja vihjeet

23.01.2024

Uuden Musiikin Kilpailussa valitaan helmikuussa jälleen Suomelle Euroviisu-edustaja. Kuka on ennakkosuosikki? Mikä kappale vie pisimmän korren? Katso alta UMK vedonlyönti-vihjeet ja -ennakko.

UMK 2024 - mitä sinun tulee tietää

Uuden Musiikin Kilpailu järjestetään 10.2.2024 Tampereen Nokia Areenalla. Finaaliin osallistuu seitsemän artistia/yhtyettä, joista voittaja edustaa Suomea Euroviisuissa Ruotsissa. UMK-finaali näkyy suorana lähetyksenä Yle:n kanavilla sekä Areenassa.

Tämän vuoden artistit ovat Cyan Kicks, Sexmane , Sara Siipola, Jesse Markin, Windows95man feat. Henri Piispanen, Sini Sabotage sekä Mikael Gabriel feat. nublu.

Tapahtuman juontajina toimivat Pilvi Hämäläinen, Benjamin Peltonen sekä Viivi Pumpanen. Lopullinen voittaja valitaan sekä yleisön että kansainvälisen raadin antamien pisteiden perusteella.

Ennakko: kuka edustaa Suomea Euroviisuissa

Viime vuonna Käärijän UMK-voitto oli jo ennakkoon lähes varma. Nyt kuitenkin pakka on täysin aika eikä yksikään kisaaja ole noussut ylivoimaiseksi ennakkosuosikiksi. Suomessa tunnutaan potevan pientä Euroviisu-krapulaa edellisvuoden jättimenestyksen vuoksi eikä kappaleiden taso yllä aivan 2023 tasolle.

Mutta joukosta valitaan kuitenkin voittaja! Vedonlyöntitoimistot ovat nostaneet kärkikahinoihin Sara Siipolan, Cyan Kicksin sekä Mikael Gabrielin & nublun, mutta näihin lukemiin ei kannata luottaa täysin sokeasti. Esimerkiksi Sexmane on kerrointen perusteella sijoitettu vasta viidenneksi, mutta MANIA-kappaletta on kuunneltu ylivoimaisesti eniten Spotifyssa (neljä päivää julkaisun jälkeen huimat 840 000 kertaa).

Viisuissa on mukana myös politiikkaa, sillä Jesse Markin on ilmoittanut ettei lähde edustamaan Suomea, jos Israel on mukana vuoden 2024 Euroviisuissa. Euroopan yleisradiounion kuitenkin ilmoitti, että maa saa osallistua tämän vuoden kilpailuun. Tämä saattaa heijastua myös Markinin menestykseen, sillä viisufanit eivät hevillä äänestä artistia, joka ei osallistuisi itse tapahtumaan. Toki Jesse Markinin kommentit saavat varmasti myös tukea monilta suomalaisilta.

Yleisöäänet kattavat 75% lopullisesta tuloksesta, joten suurin valta on suomalaisilla äänestäjillä. Raadin pisteet taas vaikuttavat 25%. Historiassa raadit eivät aina ole suosineet samoja artisteja kuin äänestäjät ja tänä vuonna pisteitä tältä saralta tulee varmasti ainakin Sara Siipolalle, Jesse Markinille ja Cyan Kicksille.

UMK-vedonlyöntivihjeet

Kuten sanottu, finaali on tänä vuonna huomattavan tasainen ja vedonlyöjien kertoimet vaihtelevat varmasti aivan loppuun saakka. Tämä avaa betsaajille huomattavia ovia - varsinkin jos veikkaat hieman kärkisuosikkien ohi.

Voittaja-lapulta voit suosiolla jättää pois Jesse Markinin, Sini Sabotagen sekä Windows95manin, sillä kyseisten artistien kappaleet eivät tule riittämään edustuspaikkaan vaikka mukana onkin hyviä kappaleita.

Sexmanen kappale lisättiin Spotifyin hieman muita aikaisemmin. Biisi on kerännyt eniten kuuntelukertoja, mutta MANIA-hype saattaa ehtiä laskea ennen 10. päivä järjestettävää finaalia. Kappalelle saa kuitenkin erittäin kovia kertoimia (15.00 Unibetilla) eli jos vauhti jatkuu, voi tämä kohde olla varsin potentiaalinen.

Mikael Gabriel & nublu saavat tasaisia 4.00 kertoimia lähes kaikilla vedonlyöntisivustoilla ja monet Euroviisu-fanit ovat nostaneet tätä duoa sosiaalisessa mediassa omaksi suosikiksi. Ehdottomasti harkitsemisen arvoinen kohde.

Cyan Kicks Dancing with Demons on hyvin samantyylinen rokkibiisi, jota suomalaiset ovat valinneet edellisinä vuosina (the Rasmus ja Blind Chanel). Bändi on yrittänyt aikaisemminkin onneaan Uuden Musiikin Kilpailussa ilman menestystä. Been there, done that. Skippaisimme tämän kohteen.

Käärijän kova suoritus on jälleen antanut uskoa siihen, että myös suomen kielellä on mahdollista pärjätä. Näin ollen Sara Siipola on noussut yhdeksi ennakkosuosikiksi. Kertoimet Paskana -kappaleelle ovat kuitenkin vielä suhteellisen hyvät (2.25 Coolbet). Kannattaa siis olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä tilanne tulee muuttumaan mitä lähemmäksi finaali tulee.

Esiintyjät ja kappaleet

  • Cyan Kicks - Dancing With Demons
  • Sexmane - MANIA
  • Sara Siipola - Paskana
  • Jesse Markin - Glow
  • Windows95man feat. Henri Piispanen - No Rules
  • Sini Sabotage - Kuori mua
  • Mikael Gabriel feat. nublu - Vox populi

UMK äänestysohjeet

UMK-äänestys onnistuu sekä sovelluksen että tekstiviestin kautta. Yle-sovelluksen kautta äänestäminen on maksullista, kun taas tekstiviesti- tai puhelinäänestys maksaa 1€. Äänestyksen alku- ja päättymisaika ilmoitetaan lähetyksen aikana. Sovellukseen kirjaudutaan omien Yle-tunnusten kautta.

Äänestysnumerot julkaistaan ennen lähetystä.